Marja-aronia on useille tuttu pensaskasvi talojen takapihoilta ja monien pihaportteja myös koristaa marja-aronia aita. Marja-aroniaa esiintyy useampana lajikkeena. Yleisin on mustamarja-aronia. Lisäksi on puna-aronia ja koristemarja-aronia. Näiden kaikkien marjat ovat syömiskelpoisia ja oikeita vitamiinipommeja. Koristemarja-aronian marjat ja lehdet ovat pienempiä, mutta niitä voi syödä ja säilöä kuten tavallista marja-aroniaa. Piha-aitojen marjat kannattaa hyödyntää syksyisin tai ostaa aronian marjat valmiina. Ostettuna marja-aronian kilohinta on suunnilleen saman arvoista mustikan kanssa.
Marja-aroniaa voi käyttää monipuolisesti. Kokeile esimerkiksi herkullista marja-aronia kiisseliä, smoothieta, mehua tai hilloa. Aronian marjat voi myös yhdistää makupariksi puolukan, punaviinimarjan tai omenan kanssa. Kahden marjan vispipuuro tuo veden kielelle ja aroniahillo toimii hyvin myös kakun täytteenä.
Marja-aronian maku on melko voimakas, joten aluksi kannattaa käyttää marjaa hieman maltillisemmin ja yhdistellä sitä toisiin marjoihin tai omenaan. Marja-aronian vitamiinit on helppo säilöä talven varalle tekemällä marjoista mehua tai hilloa. Marjat voi myös pakastaa sellaisenaan tai kuivata ruokakuivurin avulla.
Marja-aroniamehu
Mehun voi keittää joko mehumaijassa tai kattilassa. Mehumaija on isolle marjamäärälle huomattavasti kätevämpi vaihtoehto. Pieni määrä mehua taas valmistuu lieden päällä kattilassa keittäen.
Marja-aronian mehu on sellaisenaan hyvää tai joukkoon voi mauksi laittaa keittämisvaiheessa myös omenanlohkoja, punaista viinimarjaa tai puolukkaa. Sokeria kannattaa mehuun lisätä maun mukaan. Marja-aronia on hyvin vahvan makuinen yksinään. Mehua voi juoda kylmänä tai kuumana ja siitä on helppo valmistaa kiisseliä. Erityisesti talven kylmillä keleillä vitamiinirikas ja lämmin marjamehu lämmittää sekä mieltä, että kehoa.
Mehun valmistus kattilassa
- Laita aronian marjat (+ halutessasi myös omenaviipaleita tai puolukkaa/punaherukoita) kattilaan ja peitä kylmällä vedellä. Muista jättää kiehumisvaraa.
- Kiehauta ja keitä noin 15 minuutin ajan, kunnes marjoista alkaa väri haalenemaan.
- Ota viereen puhdas astia ja siivilä. Kaada marjamehu siivilän läpi.
- Laita siivilöity mehu takaisin kattilaan, jos haluat maustaa mehun sokerilla. Lisää sokeria 1 dl/1 litraan mehua tai maun mukaan vieläkin makeammaksi. Kiehauta ja anna jäähtyä.
- Mehun voi pullottaa tai pakastaa rasioissa talven varalle.
Kokeile juoda marja-aroniamehua sellaisenaan kylmänä tai kuumana juomana. Sopiva laimennussuhde mehulle on 1:4, eli yksi osa mehua ja loput vettä. Mehusta voi tehdä myös kiisseliä, vispipuuroa tai käyttää sitä kakkupohjan kostutukseen. Kakkupohjalle käytettäessä kannattaa mehu sokeroida kunnolla.
Marja-aroniakiisseli ja vispipuuro


Kiisselin ja vispipuuron voi molemmat keittää suoraan tuoreista tai pakastetuista marjoista tai valmiista aroniamehusta. Molemmat voi tehdä pelkästä aronian marjasta tai käyttää makuparina esimerkiksi punaviinimarjaa tai puolukkaa.
Marja-aronia kiisselin ohje
Ainesosat:
- 8 dl marja-aronia marjoja
- 1 l vettä
- 5 rkl perunajauhoa
- 1 dl sokeria tai maun mukaan enemmän
- (noin 10 kpl mansikkaa)
Valmistus:
- Mittaa kattilaan marjat ja vesi. Keitä noin 15 minuutin ajan kovalla lämmöllä, kunnes marjojen väri on haalistunut.
- Kaada marjamehu toiseen astiaan siivilän läpi. Mittaa mehun määrä. Tarvittaessa mehua voi myös vähän laimentaa lisäämällä siihen vettä.
- Laita mehu takaisin kattilaan ja lisää sokeri.
- Perunajauhoja lisätään 5rkl yhteen litraan mehua. Mittaa perunajauhot juomalasiin ja lisää noin 1 dl kylmää vettä. Sekoita perunajauhoseos hyvin. Lisää perunajauhoseos kattilaan mehun joukkoon ja sekoita kokoajan. Anna kiisseliin kiehahtaa. Heti ensimmäisen pulpahduksen jälkeen voit siirtää kattilan pois kuumalta levyltä.
- Kaada valmis kiisseli metalli- tai muovikulhoon jäähtymään.
- Ripottele pinnalle hieman sokeria, noin 2 rkl riittää. Pinnalle ripoteltu sokeri estää kiisseliä kuorettumasta.
- Koristele valmis, kuuma kiisseli pakastemansikoilla.
- Jäähtyneen kiisselin voi nauttia sellaisenaan tai kermavaahdon kera.
Kahden marjan vispipuuro-ohje
Marja-aroniasta ja puolukoista tai punaherukoista tehty vispipuuro on todella herkullinen ja terveellisiä vitamiineja pursuava aamupala tai jälkiruoka. Tee vispipuuro mehusta tai marjoista. Mehusta tekemällä tulee erittäin samettinen vispipuuro.
Ainekset:
- 8 dl vettä
- 2 dl marja-aronian marjoja
- 2 dl puolukoita tai punaherukoita
- ½ dl sokeria
- ¼ tl suolaa
- 1¼ dl mannasuurimoita
Valmistus:
- Mittaa kattilaan vesi ja marjat. Kiehauta ja keitä 15 minuutin ajan.
- Siivilöi marjojen kuoret pois, jos haluat tehdä oikein samettisen vispipuuron. Kuoret voi myös jättää vispipuuroon, jolloin puuron koostumus on erilainen ja maku vahvempi.
- Mausta liemi sokerilla ja suolalla. Tarkista maku.
- Ripottele mannasuurimot joukkoon ja hauduta välillä sekoittaen 5-10 minuutin ajan.
- Anna puuron jäähtyä kunnolla ja vatkaa sen jälkeen kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimen avulla. Puuron voi toki vatkata myös käsin, jos haluaa vahvistaa käden lihaksia.
- Nauti vispipuuro kylmän maidon kanssa. Lisää valmiin puuron päälle tarvittaessa sokeria tai hunajaa tuomaan lisää makeutta.
Vinkki! Kokeile vaihtaa perinteiset mannasuurimot spelttimannasuurimoihin. Maku on erilainen ja puuro vielä hieman terveellisempi.
Marja-aroniajauhe ja naposteluherkut
Marja-aronia on kätevä säilöä ja käyttää kuivattuna. Marjat säilyttävät erinomaisesti vitamiinit jopa useiden vuosien ajan, kun ne on säilötty kuivaamalla. Kuivatuista marjoista voi tehdä marjajauhetta, jota voi sekoittaa puuron, jogurtin tai smoothien joukkoon. Kuivattuja marjoja voi myös käyttää kiisselin valmistukseen tuoreiden marjojen tapaan. Tällöin tulee huomioida, että marjoja mitataan ohjeeseen pienempi määrä, koska kuivatut marjat ovat huomattavasti pienempiä kuin tuoreet. Kuivatut marja-aroniat ovat herkullisia myös myslin seassa tai oivia välipala- ja naposteluherkkuja sellaisenaan.
Marjojen kuivaaminen kotona on todella helppoa ja vaivatonta. Tutustu tästä marjojen kuivaukseen ruokakuivurin avulla.
Paras marja-aroniahillo


Marja-aroniasta saa tehtyä erittäin maukasta hilloa, jota voi käyttää muun muassa puuron kanssa, lettujen ja pannukakun päällä, juustojen kanssa tai kakkutäytteenä. Kokeile marja-aroniaa myös kaalikääryleiden tai riisin ja kanakastikkeen kanssa.
Hillon ainesosina voi käyttää joko pelkkää aronian marjaa tai lisätä joukkoon hapokkaita puolukoita, punaviinimarjoja tai omenaa. Myös luumut ovat hyvä makupari marja-aronian kanssa. Kokeile rohkeasti erilaisia hilloja!
Marja-aronia-puolukkahillo
Puolukoista ja marja-aroniasta valmistettu hillo on suosituin reseptimme. Tämä herkullinen hillo sopii puuron kanssa, lautaselle suolaisten liharuokien kylkeen tai voit käyttää sitä monipuolisesti erilaisiin makeisiin jälkiruokiin.
Ainesosat:
- 500 g, eli noin 8 dl marja-aronian marjoja
- 500 g, eli noin 8 dl puolukkaa
- 500 g, eli noin 5 dl hillosokeria
- ½ dl vettä
Valmistusvaiheet:
- Mittaa kattilaan vesi ja marjat.
- Kiehauta ja lisää hillosokeri.
- Keitä 20 minuutin ajan.
Hillo on valmista sellaisenaan tai voit sauvasekoittimen kanssa surauttaa hillon samettisen sileäksi. Kokeile ensin pienellä määrällä, kumpi koostumus on enemmän mieleesi. Voit esimerkiksi surauttaa erillisessä astiassa puolet hillosta sauvasekoittimella sileäksi hilloksi ja jättää toisen osan hillosta tavalliseksi hilloksi.
Purkita hieman jäähtynyt hillo puhtaisiin, kuuman veden alla lämmitettyihin lasipurkkeihin ja sulje kannet tiiviisti. Tarkista kannen keskiosa, että se imeytyy sisällepäin. Tällöin kansi on mennyt tiiviisti kiinni. Hillo säilyy lasipurkissa usean vuoden ajan huoneenlämmössä. Voit myös pakastaa hillon rasioissa. Odota ensin hillon jäähtymistä, annostele hillo pakastusrasioihin ja pakasta -18°C.
Marja-aronia-omenahillo
Ainesosat:
- 500 g, eli noin 8 dl marja-aronian marjoja
- 3 kpl kotimaisia omenia
- 500 g, eli noin 5 dl hillosokeria
- ½ dl vettä
- (1 tl sitruunamehua)
Valmistusvaiheet:
- Poista omenista siemenkodat ja pilko omenat lohkoiksi.
- Mittaa kattilaan vesi, marjat ja omenalohkot.
- Kiehauta ja lisää hillosokeri.
- Keitä miedolla lämmöllä 20 minuutin ajan. Muista sekoittaa hilloseosta välillä.
- Mausta valmis hillo halutessasi sitruunamehulla.
Säilö hillo lasipurkkeihin tai pakasta rasioissa.
Marja-aronia-luumuhillo
Tee ylläolevan marja-aronia-puolukkahilloreseptin tapaan hillo nyt marja-aronian marjoista ja kivettömistä luumuista. Marja-aronia-luumuhillo sopii erityisen hyvin kana- ja liharuokien kanssa.
- Mittaa kattilaan ½ dl vettä, 500 g marja-aroniaa, sekä 500 g kivettömiä ja lohkottuja luumuja.
- Kiehauta ja lisää 500 g hillosokeria.
- Keitä miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Kuori pinnalle tulevaa vaahtoa pois joko kauhan avulla tai talouspaperia apuna käyttäen.
Valmiin hillon voi purkittaa kuumennettuihin lasipurkkeihin, jolloin hillo säilyy huoneenlämmössä tai vaihtoehtoisesti jaa jäähtynyt hillo pakastusrasioihin ja pakasta -18°C asteeseen.
Marja-aroniasose
Marja-aroniasose on helppo valmistaa. Sosetta voi käyttää esimerkiksi kakun täytteenä tai puurojen kanssa.
Ainekset:
- 1 kg marja-aronian marjoja
- 400 g tavallista hienosokeria
Valmistus:
- Mittaa kattilaan marjat ja sokeri.
- Keitä noin 15-20 minuutin ajan miedolla lämmöllä, kunnes marjat ovat kunnolla pehmenneet.
- Säilö valmis sose pakastamalla annosrasioihin.
Marja-aronia on makoisa smoothien ainesosa


Kokeile marja-aronian marjoja smoothieissa. Voit lisätä marjat tuoreena tai pakastettuina. Myös marja-aroniasose sopii erinomaisesti smoothieen. Ota näistä makupareista inspiraatiota!
- AAMUPALA: 1 banaani, 2 rkl marja-aronia-omenahilloa, 2 dl luonnonjogurttia, ½ dl kaurahiutaleita, ½ tl pellavansiemeniä. Sekoita tasaiseksi ja nauti maukas ja terveellinen aamupalasmoothie.
- JÄLKIRUOKA: Valmista herkullinen jälkiruokasmoothie: ½ dl marja-aronian marjoja, 1 dl mansikkaa, 2 dl vaniljajäätelöä, 1 dl maitoa.
- VÄLIPALA: Raikkaan marjaisa välipalasmoothie valmistuu seuraavilla aineksilla: 1 banaani, ½ dl marja-aroniaa, ½ avokado, 1 kiivihedelmä, 1 dl puolukkamehu tai vesi.
Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta smoothie valmiiksi. Kokeile erilaisia makupareja ennakkoluulottomasti. Marja-aronia on todella terveellistä superfoodia parhaimmillaan. Lisäksi siitä saa tehtyä kaikenlaisia herkkuja, joista jokaiselle löytyy omat suosikit.