Kuivaaminen on todella kätevä tapa säilöä kesän ja syksyn aikana metsästä sekä puutarhasta saatu sato talteen. Kuivattuja raaka-aineita voi käyttää kuten tuoreita tai pakastettuja. Kuivaamalla säilytysaika voi olla useita vuosia ja vitamiinit sekä kivennäisaineet pysyvät hyvässä tallessa kuivaamisen aikana. Ruokaa voi kuivata tehokkaasti siihen tarkoitetun ruokakuivurin avulla tai uunissa, saunassa, ulkona auringossa tai huoneenlämmössä.
Kuivattuja marjoja kannattaa koittaa esimerkiksi sellaisenaan tai jauhoksi hienonnettuna smoothien ainesosana, puuron tai myslin seassa, sekä leivonnaisten tai kakkujen koristeena. Kuivatut marjat ja hedelmät, sekä esimerkiksi kuivatut mustaviinimarjan tai vadelman lehdet ovat herkullisia teeaineksia. Kuivattuja kasviksia, yrttejä ja sieniä voi käyttää samaan tapaan tuoreiden tai pakastettujen kanssa.
Kuivaaminen poistaa raaka-aineesta veden ja paino putoaa jopa 90%. Tämä tarkoittaa, että 1dl kuivattua tuotetta vastaa 1l tuoreita aineksia.
Mitä marjoja, vihanneksia ja hedelmiä voi kuivata kuivurissa?
Ruokakuivuri sopii monien erilaisten elintarvikkeiden kuivaukseen. Siellä voi kuivata erilaisia marjoja, joista suosituimpia ovat mansikka, mustikka, aronia marjat ja karpalo. Kasviksista kannattaa koittaa ainakin kesäkurpitsan kuivausta, jonka ohje löytyy tästä artikkelista. Myös muita kasviksia, sieniä ja yrttejä voi kuivata ruokakuivurin avulla. Kokeile myös erilaisten hedelmien kuivaamista! Ruokakuivurilla voi kuivata monia hedelmiä oman maun mukaan. Artikkelista löydät ohjeet banaanisiivujen ja omenan kuivaukseen. Kuivatut hedelmät ovat todella maistuvia ja ravitsevia välipaloja. Kuivatut yrtit ja vihannekset taas sopivat ruoanlaittoon tuoreiden tai pakastettujen ainesten tavoin.
Kuivaukseen on useita erilaisia tapoja. Ruokaa voi kuivata huoneenlämmössä, auringon paahteessa, uunissa, saunassa tai siihen erikseen tarkoitetulla ruokakuivurilla. Kuivuri on näistä tietenkin kätevin ja tasaisimman lopputuloksen antava tapa, mutta myös muita kuivaustyylejä voi koittaa.
Omenan kuivaus kuivurissa


Omenat on kätevä kuivata ruokakuivurissa. Toki kuivaus onnistuu myös esimerkiksi huoneenlämmössä, mutta se on on todella hidasta ja vaatii paljon pöytätilaa. Huoneenlämmössä kuivaus kestää useiden päivien ajan, kun kuivurissa homma hoituu muutamien tuntien aikana. Kuivurilla saa myös tasaisemman lopputuloksen.
Näin kuivatat omenat:
- Tarvittaessa huuhdo omenat viileällä vedellä. Poista siemenkodat.
- Leikkaa omenat noin 5 mm paksuiksi siivuiksi. Ohuet siivut kuivuvat nopeammin.
- Kytke kuivuri laitekohtaisen ohjeen mukaisesti päälle ja kuivata omenaviipaleet.
- Säilytä kuivatut omenat paperipussissa tai kannellisessa lasipurkissa.
Miten tehdään kuivattuja banaaneja?


Kuivatut banaanit ovat helppoa ja nopeaa välipalaa arjen kiireessä, töissä, koulussa tai harrastuksissa. Kuivatessa banaanista tulee erittäin makean, hieman toffeen makuinen herkku. Banaaneja kannattaa kuivata suurempi erä kerralla, koska ne säilyvät kuivattuina todella pitkään, useista kuukausista vuosiin.
Näin valmistat kuivatut banaanit
- Leikkaa banaanit noin 0,5 cm paksuiksi siivuiksi. Luomubanaanin voit leikata kuorineen. Myös banaanin kuoret ovat syötäviä.
- Levitä banaanin siivut ruokakuivurin tasoille hieman erilleen toisistaan.
- Kuivatut banaanit ovat herkullisia sellaisenaan, mutta halutessasi voit lisätä pinnalle hieman mausteita, esimerkiksi kanelia, vaniljasokeria tai inkivääriä. Myös maustamattomat banaanit ovat todella herkullisia.
- Laita ruokakuivuri päälle laitekohtaisen ohjeen mukaisesti. Kuivausaika riippuu eri laitteiden tehosta, arviolta noin 4-7 tuntia.
- Säilytä kuivatut banaaniviipaleet suljetussa, kannellisessa lasipurkissa.
Kesäkurpitsan kuivaus


Kokeile kuivattaa kesäkurpitsaa! Kuivatut kesäkurpitsa viipaleet sopivat erinomaisesti esimerkiksi makaronilaatikkoon tai lasagneen. Kuivattuja kesäkurpitsan viipaleita voi käyttää tuoreen kesäkurpitsan tavoin. Lasagnessa voit kokeilla esimerkiksi astetta terveellisempää reseptiä, vaihtamalla perinteiset pastalevyt kesäkurpitsan pyöreisiin, noin 1cm paksuihin viipaleisiin. Tee lasagne muuten tutulla reseptilläsi.
Kuivattuja kesäkurpitsan viipaleita voi hyvin syödä myös sellaisenaan juuressipsien tavoin. Voit halutessasi lisätä mauksi vähän esimerkiksi Herbamare-yrttisuolaa tai mustapippuria. Kokeile erilaisia käyttötapoja rohkeasti ja ihastu terveelliseen kesäkurpitsaan.
Kuivattu kesäkurpitsa säilyy pitkään
Kuivatut kesäkurpitsaviipaleet säilyvät sellaisenaan, tiiviisti pakattuina ja täysin kuivina jopa usean vuoden ajan. Kuivatut kesäkurpitsat on paras säilyttää kuivassa huonelämpötilassa, joko tiiviissä, kannellisessa lasipurkissa tai suljetussa paperipussissa. Ilmatiiviin säilytyksen ansiosta esimerkiksi homeella ei ole mitään mahdollisuuksia kasvaa ja pilata ruokaa. Oikein säilytettynä kuivatut kesäkurpitsa siivut ovat käyttökelpoisia usean vuoden ajan ja niissä myös pysyy hyvin kaikki vitamiinit tallella.
Näin kuivaat kesäkurpitsan
- Tarvittaessa pese kesäkurpitsa viileällä vedellä.
- Pilko kesäkurpitsa ohuiksi ja pyöreiksi, noin 0,5cm paksuiksi siivuiksi. Ohuet viipaleet kuivuvat nopeammin rapeiksi.
- Aseta kesäkurpitsan siivut ruokakuivurin tasoille limittäin. Kuivuessa siivut vääntyy ja irtoaa toisistaan, joten asetteluvaiheessa siivut voivat hyvin olla vähän limittäin ja koskea toisiaan. Älä kuitenkaan laita viipaleita täysin päällekkäin.
- Laita ruokakuivuri käyntiin ohjeen mukaisesti. Jokaisessa kuivurissa on laite kohtaiset ohjeet, mutta kaikki ovat helppokäyttöisiä. Kuivatus kestää yleensä noin 10-12 tuntia, kuivurin tehokkuus vaikuttaa paljon kuivausaikaan. Täysin kuivuneen kesäkurpitsa viipaleen tunnistat siitä, että väännettäessä se räsähtää kuivasti rikki.
- Säilytä täysin kuivuneet kesäkurpitsan siivut ilmatiiviissä lasipurkissa.
Kauanko kuivattu ruoka säilyy?
Kuivatun ruoan säilyvyys on erinomainen. Varsinkin marjat säilyvät todella hyvin kuivattuina. Oikein säilytettyinä ne säilyvät jopa useiden vuosien ajan. Juureksista ja vihanneksista voi alkaa vuoden jälkeen katoamaan hiukan maku ja väri, mutta ne ovat silti käyttökelpoisia vielä tämänkin jälkeen. Erilaisista elintarvikkeista kuivattu liha säilyy huonoiten. Kuivaus on kuitenkin erittäin tehokas ruoan säilytysmuoto. Kuivatessa ruoka säilyttää erinomaisesti sen vitamiinit, kivennäisaineet ja muut hyödyt.
Mikä on paras ruokakuivuri?
Vertailimme erilaiset kotona käytettävät ruokakuivurit, jotta löytäisit käyttötarkoitukseesi sopivan laitteen parhaaseen mahdolliseen hintaan. Lue vertailun tulokset ja katso ajankohtaiset tarjoukset seuraavasta artikkelista:

