kahvin keitto

Mikä on paras tapa keittää kahvia?

Suomalaiset ovat kahvin suurkuluttajia ja nykyään kahvinkeitin löytyy lähes jokaisen kotoa. Kahvin keittoon löytyy useita erilaisia keittimiä kotiin sekä retkille mukaan otettavaksi. Suomalaisten suosikkikahvia on perinteisesti vaaleapaahtoinen suodatinkahvi, mutta nykyään makumieltymykset ovat laajentuneet myös muihin kahvin paahtoasteisiin. Useimmat tykkäävät ostaa kaupasta tai tilata verkkokaupasta valmiiksi jauhettua kahvia. Kahvinpavut voi myös jauhaa itse kotona tai jotkin kaupat myös tarjoavat kahvipapujen jauhatusmahdollisuuden. Näin kahvi on mahdollisimman tuoretta ja aromikasta.

Hyvä kahvi on makuasia ja oman mieltymyksen löytää parhaiten kokeilemalla. Kahvin keittäminen ei kuitenkaan vaadi välttämättä kalliita laitehankintoja, vaan kahvia voi myös keittää edullisesti ja hyvin helposti.

Yleisesti puhutaan kahvin keittämisestä, vaikka oikeastaan kyse on kahvin uuttamisesta. Yleisin Suomessa käytetty kahvinkeitin on suodatinkeitin. Kuivatusta ja jauhetusta kahvista uutetaan keittimellä kahvin ainesosat kuumaan veteen. Kahvi nautitaan sellaisenaan niin sanotusti mustana tai kahviin voi lisätä maitoa, kermaa tai kasvisvalmisteita, kuten kauramaitoa. Jotkut myös tykkäävät makeuttaa kahvia sokerilla, stevialla tai muulla makeutusaineella.

Erilaiset kahvinkeittimet

Kahvia voi valmistaa perinteisesti suodatinkeittimellä, artesaanityyliin täysin manuaalisin menetelmin tai toisaalta saatavilla on täysin automaattinen kahviautomaatti, jolloin kahvi valmistuu kuin itsestään. Tähän väliin mahtuu monia erilaisia kahvinkeitto menetelmiä, joista useimmat sopivat arkiseen kotikäyttöön tai matkoille, retkille ja luontopoluille mukaan otettavaksi. Kahvia voi keittää suodatinkeittimellä, pannussa, retkikeittimellä, trangialla, mutteripannulla, nokipannulla, pressopannulla tai vaikka kattilassa. Kahvin keitto onnistuu hyvin myös ilman keitintä.

Pientalouksiin sopii hyvin viime aikoina suureen suosioon noussut aeropress-kahvilaite, jolla valmistaa yksi tai kaksi kupillista kahvia kerrallaan. Se sopii erinomaisesti myös aamuun tai matkoille mukaan otettavaksi pienen kokonsa ansiosta. Pieni kahvinkeitin on erityisen kätevä yhden tai kahden hengen talouksiin.

Erityisesti kesäisinä hellepäivinä nautittava cold brew, eli kylmänä tarjottava kahvi on viime vuosien aikana kasvattanut suosiota suomalaisten keskuudessa. Cold brew-pullossa valmistettava kahvi on todella helppoa tehdä ja kahvin valmistukseen ei tarvitse sähköä.

Kahvinkeitto-ohje – Näin teet parasta kahvia

kahvi

Suodatinkahvi on perinteinen suomalaisten suosikkikahvi. Kahvinkeitin löytyy useimmista kotitalouksista jo valmiiksi. Keittimellä tehdään nopeat arkiaamun kahvit sekä kestitään juhlavieraat. Useat kesätyöläiset ja toimistoapulaiset keittävät suodatinkahvia työpaikan taukohuoneessa. Suodatinkahvi sopii erinomaisesti niin arkeen kuin juhlaan. Kahvinkeitto on hyvin helppoa, mutta kahvista saa parin yksinkertaisen niksin avulla vieläkin parempaa. Katso alta helpot vinkit, joiden avulla teet parhaimman makuista kahvia.

Välineet:

  • Kahvinkeitin
  • Jauhettua suodatinkahvia
  • Kahvimitta
  • Suodatinpussi
  • Raikas vesi

Valmistusvaiheet:

  1. Lisää raikas vesi kahvinkeittimeen erillisellä astialla. Kahvipannua ei kannata käyttää veden kaatamiseen, koska se kerryttää kahvinkeittimeen kahvirasvoja. Tämä saa keittimen likaantumaan ja se vaikuttaa kahvin makuun. Kahvin keitossa voi käyttää hanavettä tai vielä parempaa lähdevettä.
  2. Laita suodatinpussi paikoilleen ja kastele se sen jälkeen vedellä. Suodatinpussin kastelu irrottaa siitä paperisen maun ja kahvista tulee paremman makuista.
  3. Mittaa jauhettua suodatinkahvia suodatinpussiin oikea määrä. Sopiva kahvinkeitto suhde on noin 6 g kahvia/1 dl vettä kohden. Useimmin kahvimitat Suomessa ovat 7 g kokoisia.
  4. Napsauta kahvinkeitin päälle ja anna kahvin tippua kokonaan loppuun asti. Tippalukon käyttöä kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää.
  5. Sekoita kevyesti valmis kahvi pannussa esimerkiksi lusikan avulla. Sekoittamalla kahvin mausta tulee tasainen.
  6. Kahvi on parhaimmillaan tuoreena ja vasta keitettynä. Kahvi kannattaa kaataa termospulloon, jos sitä ei ehditä heti juomaan. Lämpölevyllä seisottaminen tekee kahvista kitkerän makuista.
  7. Muista puhdistaa kahvinkeitin säännöllisesti. Katso tästä kahvinkeittimen puhdistusohje.