Kesän ja syksyn herkulliset maut kannattaa säilöä helposti talteen ruokakuivurin avulla. Marjoista, sienistä ja hedelmistä valmistuu kuivaamalla erilaisia herkkuja ja niitä on kiva antaa myös lahjaksi. Marjojen kuivaus onnistuu kuivurin lisäksi niin uunissa, saunassa kuin joskus myös huoneenlämmössä. Kaikista kätevin marjat, sienet ja muut raaka-aineet on kuitenkin kuivata niille erikseen tarkoitetussa ruokakuivurissa.
Mustikan, karpalon ja aronia marjan kuivaus kuivurilla on erityisen suosittua. Lisäksi ruokakuivuri sopii muun muassa hedelmien, erilaisten kasvisten, yrttien ja syksyn sienisadon kuivaukseen. Vertailimme markkinoiden parhaat ruokakuivurit hinnan sekä laadun perusteella. Katso tulokset ja ajankohtaiset tarjoukset. Artikkelin lopusta löydät vinkkejä erilaisten marjojen kuivaukseen. Katso myös kuivatuista mansikoista tehdyn herkullisen mansikkakiisselin ohje.
Esperanza ruokakuivuri
Perinteinen vihannes ja hedelmäkuivuri
Tuotetiedot
→ Väri: valkoinen → Mitat: 25 x 22 cm → Lokeroiden lukumäärä: 5
→ Teho: 125 W → Jännite: 230V → Taajuus: 50 Hz → Materiaali: Muovi
→ Koneen ulkoiset mitat: Pituus 34 cm x Leveys 33 cm x Korkeus 28 cm
→ Koneen paino: 2.6 kg → Yhden vuoden takuu
Esperanza ruoankuivauslaite sopii erityisen hyvin sienien, hedelmien, vihannesten, yrttien ja muiden vastaavien herkkujen nopeaan ja tehokkaaseen kuivaamiseen. Esperanza on perinteisen kokoinen kuivuri ja myös ulkonäöltään oikea klassikko.
Tämä laite kuivaa ruokasi tehokkaasti ja samalla säilyttää myös maut ja aromit sekä terveelliset vitamiinit ja kivennäisaineet. Voit valita kahdeksasta erilaisesta kuivausohjelmasta sopivimman kuivattavan elintarvikkeen koon mukaan. Laitteen mukana tulee helposti noudatettavat ohjeet.
+ Kuivuri sopii monille erilaisille elintarvikkeille
+ Säilyttää vitamiinit ja kivennäisaineet
+ Helppokäyttöinen
– Ei mikään kovin iso ilo silmälle. Tämä kuivuri saa odottaa kaapissa seuraavaa käyttökertaa.
– Pieni tehoinen, joten soveltuu parhaiten vähäiseen käyttöön.
Meidän suosituin ruokakuivurimme
Saatavilla näistä verkkokaupoista:
Tuotetiedot
→ Väri: valkoinen → Sisämitat: 25 x 22 cm → Lokeroiden lukumäärä: 5
→ Teho: 250 W → Jännite: 230V → Taajuus: 50 Hz
→ Koneen ulkoiset mitat: Pituus 28 cm x Leveys 22 cm x Korkeus 28 cm
→ Koneen paino: 2.1 kg → Yhden vuoden takuu
Meidän suosituin ruoankuivauslaite Esperanza on kätevän pieni ulkoisilta mitoiltaan, mutta kuivaustilaa on silti saman verran kuin useimmissa muissa kuivureissa. Tämä kuivuri on helppo säilyttää niin keittiötasolla kuin kaapissa, koska se ei vie paljoa tilaa.
Tämän kuivurin avulla saat kuivattua sienet, vihannekset, hedelmät, yrtit ja marjat, sekä muut elintarvikkeet nopeasti ja tehokkaasti. Valittavana on kahdeksan erilaista kuivausohjelmaa. Tehokkaalla ruokakuivurilla kuivaus säilyttää raaka-aineiden maun ja aromit sekä terveelliset vitamiinit ja kivennäisaineet.
+ Helppo säilyttää pienten ulkomittojen ansiosta
+ Paljon kuivaustilaa hedelmien, marjojen, sienien, yrttien, lihan ja kasvisten kuivaukseen
+ Enemmän tehoa (250W) myös erittäin kosteiden marjojen tehokkaaseen kuivaukseen.
– Kuivaustilaa on vain 5 lokerikkoa. Ei sovi isolle perheelle tai todella suureen kulutukseen.
Tehokas ja näyttävä uutuus
Tuotetiedot
→ Väri: rosteri/musta → Säädettävä lämpötila: Kyllä
→ Virtalähde: Kodin sähköpistorasia → Teho: 650 W → Kuusi tilavaa kuivaustasoa
→ Tavaramerkki: ProfiCook → Koneen paino: 3,6 kg
Saatavilla näistä verkkokaupoista:
Hedelmäkuivuri Profi Cook PCDR1218 on näyttävä ja tehokas uutuus laatutietoiseen kotiin. Upea rosteri/musta väritys sopivat moniin erilaisiin keittiön sisustuksiin. Tätä laitetta ei tarvitse piilottaa kaappiin pois näkyviltä!
Hedelmiä ja vihanneksia voi helpolla tavalla kuivata ympäri vuoden. Kuivattuina ne ovat kätevä välipala töihin, kuntosalille ja matkoille.
Laitteessa on kuusi tilavaa kuivaustasoa, joiden avulla kuivatat suurenkin määrän kesän ja syksyn herkkuja talteen yhdellä kertaa. Kuivaaminen säilyttää arvokkaat vitamiinit ja kivennäisaineet.
+ Ammattitasoinen ruoankuivain kotikäyttöön.
+ Todella tehokas ruokakuivuri, joka kuivattaa niin hedelmät, marjat, vihannekset kuin syksyn sienisadonkin.
+ Sopii ympärivuotiseen käyttöön. Upean ulkonäön ansiosta ei tarvitse piilottaa kaappiin käyttökertojen välillä.
– Ei sovi pientalouksiin, joissa ei ole tarpeeksi keittiötaso- tai kaappitilaa laitteen säilytykseen.
Miten marjat kuivataan?
Erilaiset marjat on helppo säilöä kuivaamalla. Suosituin tapa kuivata marjat on ruokakuivurin käyttö tai uunissa kuivaaminen. Kuivurissa kuivaaminen on huomattavasti helpompaa ja antaa tasaisen lopputuloksen.
Marjojen kuivaus onnistuu myös uunissa. Tällöin on hyvä käyttää mahdollisimman matalaa lämpötilaa. Sopiva lämpö uunissa kuivaukseen on noin 30-50°C. Tarvittaessa lämpötilaa voi laskea vielä alhaisemmaksi. Kuivaus uunissa vie usean tunnin ajan kuivattavasta marjasta riippuen. Liian kovassa lämpötilassa kuivaus saa marjan soseutumaan ja marjan mehu tursuaa ulos, eikä lopputulos ole silloin haluttu. Matalassa lämpötilassa kuivaus auttaa myös säilyttämään marjojen värin kauniimpana.
Ruokakuivurin käyttö tarjoaa helpomman ratkaisun marjojen kuivaukseen. Lämpötila on kokoajan sopiva ja marjat kuivuvat säilyttäen niiden kauniin värin ja koostumuksen. Jokaisen kuivurin mukana tulee ohjekirja, mutta kuivurin käyttö on kyllä helppoa ja onnistuu jokaiselta. Marjat asetetaan ruokakuivurin tasoille ja kone kytketään pistorasiaan.
Marjojen kuivausaika riippuu kuivattavasta marjasta. Erittäin kosteat marjat kuivuvat kauemmin. Kuivaukseen menevät marjat kannattaa mahdollisuuksien mukaan kerätä kuivalla säällä. Kuivausaikaan vaikuttaa marjojen kosteuden lisäksi myös kuivauslaitteen teho ja lämpötila, sekä ilmankosteus.
Mansikan kuivaus kuivurilla
Mansikoiden kuivaus on todella näppärää ruokakuivurin avulla. Kuivuri säilyttää erinomaisesti marjan vitamiinit ja maun. Kuivatuilla mansikoilla on mukava herkutella ympäri vuoden. Kokeile laittaa kuivattuja mansikoita esimerkiksi granolan, aamupuuron, myslin tai murojen sekaan. Kuivatuista mansikoista saa tehtyä myös perinteistä mansikkakiisseliä.
Mansikoiden kuivaus ohje
Perkaa mansikat ja viipaloi ne veitsellä ohuiksi siivuiksi leikkuulaudan päällä. Mikäli sopivaa veistä ei ole käden ulottuvilla, niin kananmunaleikkuri on oiva apu mansikoiden viipalointiin. Laita kokonainen mansikka kananmunaleikkuriin ja yhdellä painallusliikkeellä leikkuri viipaloi mansikan.
Levitä mansikan viipaleet kuivurin tasoille erilleen toisistaan. Viipaleet eivät saa olla päällekkäin tai jäädä limittäin, koska silloin mansikat eivät pääse kuivumaan kunnolla.
Mansikoiden kuivaus kestää noin 10-12 tuntia alle 50°C lämpötilassa. Kuivausaika vaihtelee käytetyn ruokakuivurin tehon mukaan. Tarkista ohjekirjasta tarkempi aika-arvio.
Säilytä kuivatut mansikkaviipaleet joko paperipussissa tai lasipurkissa viileässä ja kuivassa paikassa. Ohjeiden mukaan kuivattuina ja oikein varastoituna mansikat säilyvät jopa useita vuosia.
Tee maukas mansikkakiisseli kuivatuista mansikoista
Kuivatuista mansikoista on helppoa tehdä maukasta mansikkakiisseliä. Valmiin kiisselin maku ja koostumus vastaavat tuoreista tai pakastemansikoista tehtyä kiisseliä.
Ainekset
1 l vettä
2 dl kuivattuja mansikkaviipaleita
5 rkl perunajauhoa (+ 0,5dl vettä)
2 rkl sokeria
Valmistusvaiheet:
- Mittaa kädenlämpöinen vesi ja mansikkaviipaleet kattilaan. Liota kuivattuja mansikoita vedessä puolen tunnin ajan.
- Sekoita ensin lusikan avulla perunajauhot juomalasissa 0,5dl määrään kylmää vettä. Valuta tämän jälkeen seos kierrevatkaimella mansikka-veden joukkoon.
- Kuumenna mansikkakiisseli kiehumispisteeseen ja siirrä kattila sivuun, kun kiisseli pulpahtaa yhden kerran.
- Kaada valmis kiisseli tarjoiluastiaan ja ripottele pinnalle hieman sokeria, joka estää kiisselin kuorettumisen.
- Tarjoa kiisseli jäähtyneenä juomalasista tai jälkiruokakulhosta. Lisää halutessasi kiisselin koristeeksi kermavaahtoa.