Mistä aloittaa siivous? – Katso parhaat siivousvinkit

Puhdas koti on silmän ilo kenelle tahansa ja puhtaassa kodissa viihtyy mieluummin. Kodin puhtaus ei ole ainoastaan viihtyisää, vaan se vaikuttaa myös asujien terveyteen ja hyvinvointiin. Koti kannattaa siis pitää puhtaana jo pelkästään oman terveyden vuoksi.

Valitettavasti koti ei siivoa itseään, vaan likaa ja pölyä kertyy nurkkiin helposti ja erilaiset tavarat siirtyvät omilta paikoiltaan muualle kuin pitäisi. Artikkelissa käydään läpi parhaita kodin siivous vinkkejä sekä tehdään nopea siivoussuunnitelma, jonka avulla koti pysyy helpommin puhtaana. Siivoussuunnitelman ansiosta kodissa on mukavaa ja terveellistä asua ja tarve suursiivoukselle vähenee merkittävästi. Lisäksi hyvin laadittu ja helposti toteutettava siivoussuunnitelma madaltaa siivouksen aloittamisen kynnystä.

Mistä siivous kannattaa aloittaa?

Siivouskuningatar sen tietää; Kodin siivous kannattaa aloittaa turhien tavaroiden ja roskien karsimisella. Kerää roskat ja panttipullot omiin kasseihin. Kierrätä eri jätteet mahdollisuuksien mukaan. Panttipulloista ja -tölkeistä saa myös rahaa, kun ne palauttaa kaupan palautusautomaattiin.

Järjestele tämän jälkeen kodin tavarat omille paikoilleen. Mikäli kodin siivous tuntuu isolta urakalta, niin hommat kannattaa jakaa useammalle päivälle. Roskien siivous ja tavaroiden järjestely on ensisijainen tehtävä. Näin siivous on mukavaa, kun koti näyttää jo heti aloittamisen jälkeen paremmalta.

Seuraavaksi on hyvä vaihtaa käsipyyhkeet sekä kylpypyyhe puhtaisiin sekä keittiössä, että kylpyhuone ja wc-tiloissa. Kylpyhuoneen ja vessan siivous on yleensä nopea juttu ja hoituu hyvin esimerkiksi suihkussa käynnin yhteydessä. Pese wc-pönttö puhdistusainetta ja wc-harjaa apuna käyttäen. Kylpyhuoneen lattia on usein paras pestä astianpesuaineella ja karkealla harjalla. Lattiat huuhtoutuu samalla kätevästi, kun yhdistät suihkussa käynnin kylpyhuoneen siivouksen loppuun.

Ota aikaa, kuinka kauan sinulla menee imuroida ja pestä lattiat? Usein kaikenlainen aloituksen suunnittelu ja meinaaminen vievät paljon enemmän aikaa, kuin itse kodin siivous. Miten kauan sinulla menee itse siivoukseen? Olisiko mahdollista käyttää tämä meinaamis-aika johonkin kivempaan kuin siivoamisen aloittamisesta murehtimiseen?

Muista että kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla. Kodin siivous on paljon mukavampaa, kun siitä ei tee itselle työlästä ja suuri töistä pakkopullaa. Siivoustehtäviä voi hyvin jakaa eri päiville, esimerkiksi yhtenä päivänä kylpyhuoneen ja vessan siivous, toisena päivänä keittiön ja jääkaapin siivous. Kolmantena pölyjen pyyhintä, imurointi ja lattian pesu. Parasta on tehdä itselleen helposti toteutettava siivoussuunnitelma, jota noudattaa viikottain. Näin siivous tulee tehtyä ja ei tarvitse enää ikinä murehtia aloittamisen vaikeutta.

Siivoussuunnitelman teko

Siivoamisen aloittaminen tuntuu sitä vaikeammalta, mitä likaisemmaksi koti on ehtinyt päästä. Oivallinen tapa voi olla merkitä kalenteriin valmiiksi tietty viikonpäivä ja ajankohta, milloin tekee pienen siivouksen asunnossa. Siivousta voi myös jakaa useammalle päivälle tarvittaessa.

Pienikin säännöllinen siivous pitää kodin kohtalaisen puhtaassa kunnossa kokoajan ja tarve suursiivoukselle sekä aloittamisen vaikeudelle pienenee merkittävästi. Mieti minkälaisen siivoussuunnitelman voisit tehdä itsellesi, että kodin siivous tulee hoidettua. Mikäli taloudessa asuu useampi henkilö, voi jokainen esimerkiksi ottaa oman viikottaisen vastuualueen, joka vaihtuu viikoittain.

Kalenteriin kannattaa varata kodin viikottainen siivoushetki jo etukäteen. Hyvin tehty etukäteissuunnitelma vähentää riskiä siirtää siivousta. Merkitse päivä ja ajankohta kalenteriin ylös, niin siivous tulee hoidettua ja koti pysyy puhtaana ja viihtyisänä.

Parhaat vinkit siivoamisen helpottamiseen

  • Karsi turhat tavarat pois. Säilytä vain ne tavarat, joita oikeasti tarvitset. Heitä rikki menneet ja korjauskelvottomat tavarat roskiin. Muista lajitella ja kierrättää. Anna ehjät, mutta itselle tarpeettomat tavarat hyväntekeväisyyteen tai myy ne tarvitsevalle. Autat muita ja samalla helpotat oman kodin siivousta.
  • Vie mennessä, tuo tullessa on tylsä, mutta toimiva ohjenuora. Tavarat pysyvät helpommin omilla paikoillaan, kun noudattaa tätä sääntöä, eli vie mennessäsi ja tuo tullessasi. Siirtyessäsi huoneesta toiseen, ota mukaasi sinne toiseen huoneeseen kuuluva tavara ja vie se paikoilleen. Toista toiseen suuntaan asunnossa kulkiessa. Näin tavarat siirtyvät pikkuhiljaa aina oikeille paikoilleen, kun aina ottaa mukaansa yhden tavaran paikoilleen vietäväksi.
    • Tätä sääntöä noudattamalla ei tarvitse enää tehdä suursiivousta tavaroiden järjestämisessä tai roskien keräämisessä. Yksikin viety roska tai likainen astia on enemmän, kuin ei yhtään. Pieni asia siihen hetkeen, mutta helpottaa valtavasti oloa ja suursiivouksen tarvetta.

  • Tee siivoussuunnitelma. Viikottaisen siivouksen voi hyvin jakaa vaikka useammalle päivälle. Muista myös jakaa kotityöt perheen jäsenten kesken. Työn kuvaa voi vuorotella eri perheenjäsenten kesken viikottain.
    • Etukäteen kalenteriin merkitty siivoushetki tulee varmemmin tehtyä ja kodin siivous ei enää tunnu työläältä. Siivouksen aloittamisesta murehtiminen vie valtavasti energiaa ja lopulta itse siivous ei vie paljoa aikaa – paljon vähemmän kuin se murehtiminen ja lisäksi ei tarvitse enää murehtia. Aikaa jää paljon enemmän kaikkeen murehtimista kivempaan tekemiseen.

Mistä löydän inspiraatiota siivoamiseen?